Gehoorschade door geluid

Wat veel mensen niet weten is dat er al zeer snel gehoorschade optreedt bij het bereiken van een bepaald geluidsniveau. In het slakkenhuis (gedeelte van het oor) bevinden zich haarcellen. Deze zorgen ervoor dat de geluidstrillingen worden omgezet naar 'elektrische' signaaltjes, die vervolgens door de gehoorzenuw worden verwerkt. Haarcellen kunnen kapot gaan door hard geluid, waardoor de trillingen onvoldoende worden omgezet naar elektrische signalen, waardoor het gehoor achteruit gaat. Zo treedt er gehoorschade op.

Sneller gehoorschade dan men denkt

Een popconcert met een geluidsniveau van 130dB zorgt meteen voor gehoorschade, dat is logisch. Maar wist u dat een MP3 speler (rond de 95dB) al na een kwartier voor gehoorschade zorgt? Wanneer u de drums bespeelt (ongeveer 100dB) treedt er al binnen 5 minuten gehoorschade op. Dit zijn flinke cijfers waar niet iedereen van op de hoogte is, maar hier kunt u zich voor afsluiten wanneer u dit wenst. Wanneer u langs een drukke weg woont, is dit echter niet mogelijk.

Gehoorschade door verkeer

Druk stadsverkeer bereikt ongeveer een geluidsniveau van 86dB. Dit geluidsniveau zorgt na twee uur voor haarcel schade. Wanneer er zware vrachtwagens langskomen, dan wordt er een niveau van 89dB bereikt, wat na één uur al zorgt voor haarcel schade. Mensen die woonachtig zijn langs een snelweg, zullen dit niveau wellicht snel bereiken. Daarom is het plaatsen van geluidsschermen en geluidwanden van grote noodzaak.

Wenst u meer informatie over (de voordelen van) geluidswanden? Neemt u dan contact op via het contactformulier. Wij voorzien u graag van de gewenste informatie en eventueel een offerte.